Du kan ikke blive begravet hvor som helst

Måske vil du gerne begraves under æbletræet hjemme i din have. Det må du godt. Under visse betingelser.

Artiklens øverste billede
Der findes helt præcise regler for, hvor i naturen man må blive bisat. Foto: Ingimage.com

Du tænker måske, at det er dit legeme, så du bestemmer også, hvor du vil begraves. Måske vil du gerne ligge under æbletræet i haven. Måske vil du gerne have din aske spredt udover havet. Men helt så enkelt er det ikke.

Der er i Danmark helt klare regler for, hvor afdøde skal begraves eller bisættes, og hvad man må gøre med asken efter en eventuel kremering. I Danmark er det en regel, at en begravelse eller en urnenedsættelse skal ske på en godkendt begravelsesplads og en af landets folkekirkelige kirkegårde, som bestyres af kommunen.

Begravelsen foregår som udgangspunkt i det sogn, som afdøde tilhørte, uafhængig af afdødes forhold til folkekirken. Det gælder dog ikke, hvis man kommer fra et andet trossamfund, der har egen kirkegård i sognet.

Hvis den afdøde havde en vis tilknytning til et andet sogn, kan det eventuelt lade sig gøre at blive begravet der, hvis for eksempel ens slægt er begravet ved en bestemt kirke, eller hvis man er døbt, konfirmeret eller gift i den pågældende kirke.

Har den afdøde ikke skrevet ønsker om begravelse eller bisættelse ned i for eksempel et testamente, er det op til de efterladte at bestemme.

Der findes forskellige slags godkendte begravelsespladser eller kirkegårde, hvor kister og urner må nedsættes. Der er kiste- eller urnegravsted, urnegravsted i fællesgrav eller de ukendtes grav.

Men udover bisættelse og begravelse på en kirkegård har du også andre muligheder. Siden 2008 har det været muligt at blive urnebegravet i naturen i Danmark, men ikke hvor som helst.

Der findes nemlig bestemte skove med tilladelse til begravelse. Der kan du reservere et træ eller gravsted i ti år og vælge mellem enkelt plads, dobbelt plads, fler-familietræ eller familietræ. Når du reserverer et træ, får du et gravstedsbrev som bevis for, hvilke urnepladser du råder over. Læg brevet i dit testamente, så dine pårørende kender stedet.

Mens de fleste danskere vælger at blive kirkebegravet, er der også danskere, der gerne vil have deres aske spredt udover havet eller begraves hjemme i haven.

Det kræver dog særlig tilladelse. Blandt andet skal du skrive en ansøgning og have tinglyst dokumenterne for at kunne blive begravet på privat grund.

Derudover skal du blandt andet have en grund på mindst 5.000 kvadratmeter, du må ikke markere stedet med en sten eller mindesmærke, og den til enhver tid værende ejer af ejendommen indenfor en ti års-periode forpligtes til aldrig at grave så dybt på stedet, at urnen berøres. Du må under ingen omstændigheder kistebegraves på privat jord.

Kehlet

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.