Professor kalder det »Sund fornuft« fortsat at bruge mundbind

Professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren understreger over for TV 2, at det fortsat vil være en god idé at bruge mundbind i den offentlige transport for netop at tage hensyn til ældre og sårbare.

Artiklens øverste billede
Selvom det bliver besluttet, at restriktionerne herhjemme skal slippe sit ellers faste greb, så bør man stadig tage hensyn til de ældre, som trods alt stadigvæk kan risikere at blive hårdt ramt af smitten. Det siger professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren til TV 2. Foto: Jens Dresling

Fra den 5. februar bør coronavirus ikke længere kategoriseres som en samfundskritisk sygdom.

Det er indstillingen fra Epidemikommissionen, som tirsdag er sendt ud til en række ministerier. Her fremgår det, at alle restriktioner, som indtil nu har været betinget af corona som en samfundskritisk sygdom, bør ophøre fra den 31. januar.

Det beretter TV 2, som tirsdag er kommet i besiddelse af den otte sider lange indstilling fra Epidemikommissionen.

Samtidig er der lagt op til, at statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag klokken 18 i Statsministeriet vil genåbne Danmark ved at fjerne langt de fleste restriktioner fra den 31. januar – og dermed bliver det bl.a. et farvel til coronapas og mundbind.

Baggrunden for indstillingen er, at den dominerende Omikron-variant har vist sig at være langt mildere end frygtet, hvilket også kan læses på indlæggelsestallene. Omikron-varianten resulterer i mildere sygdomsforløb og kortere indlæggelser.

Men selvom det bliver besluttet, at restriktionerne herhjemme skal slippe sit ellers faste greb, så bør man stadig tage hensyn til de ældre, som trods alt stadigvæk kan risikere at blive hårdt ramt af smitten.

Det siger professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet Jens Lundgren til TV 2.

»Vi har stadigvæk en stor epidemi hen over os … og det, som jeg vil foreslå, at man falder tilbage på, hedder sund fornuft. Forstået på den måde, at selvom epidemien er meget omfangsrig, så er den ældre del af befolkningen i væsentlig grad lykkedes med at blive beskyttet imod at blive smittet med Omikron-varianten. Det er en fin ting, og det skal vi holde fast på, så længe Omikron er i så stor cirkulation i samfundet,« siger Jens Lundgren, der mener, at danskerne fortsat bør gøre brug af mundbind i den offentlige transport.

»Det er god stil, fordi man prøver at hjælpe de ældre så meget som muligt, hvis de skal ud i offentlige transportmidler,« siger Lundgren, der dog understreger, at det for fremtiden skal være en anbefaling og ikke et krav.

Ifølge TV 2 gør Epidemikommissionen det også klart i indstillingen, at der fortsat er behov for smitteforebyggende tiltag.

Kommissionen anbefaler derfor stadigvæk, at sygehuse og plejehjem for fremtiden stiller krav om, at besøgene skal gøre brug af mundbind og fremvise coronapas.

af

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.