DMI opgraderer varsel om storm: Her bliver især vandstanden en udfordring
Stormen 'Malik' vil i weekenden ramme først vestkysten og så bevæge sig mod øst, hvor især vandstanden vil give problemer.
- Få de seneste nyheder direkte i din indbakke – modtag vores daglige nyhedsbrev.
- Tip os – hvis du har en god historie.
- Følg Lokalavisen.dk på Facebook - klik her.
Stormen ’Malik’ nærmer sig med hastige skridt Danmark og forventes at ramme i landet i løbet af lørdagen.
Fredag har Dansk Meteorologisk Institut (DMI) løbende opgraderet varslet om farligt vejr som følge af stormen.
Hele landet vil i løbet af lørdag og søndag kunne opleve stormende kuling med vindstød af stormstyrke og på vestkysten samt Nordsjælland og Nordfyn vil det være en regulær storm med vindstød af orkanstyrke, oplyser DMI.
Vagthavende meteorolog ved DMI, Mette Zhang, oplyser til Lokalavisen, at ’Malik’ først rammer den danske vestkyst lørdag hen mod eftermiddag for så at bevæge sig østover Kattegat-området og derefter ramme Nordsjælland og Nordfyn.
»Vi har et lavtryk, der passerer nord om landet og syd for det her lavtryk er der et kæmpe blæsefelt med kraftig vind. Selvfølgelig rammer det Vestkysten, før det rammer Nordsjælland, så timingen er lidt forskellig,« siger hun og påpeger, at der sagtens kan ske løbende justeringer i vejrvarslerne.
Selvom det ikke ser ud til at blive den kraftigste storm, landet har set, forklarer Mette Zhang, at de forventer, ’Malik’ alligevel vil give bøvl en hel del steder.
»Absolut. Vindfølsomme køretøjer kan få problemer på nogle af broerne, folk med sommerhuse i vandkanten skal være opmærksom på, om der er varslet forhøjet vandstand, skal du ud at køre i det hele taget så kan træer vælte, tagsten kan blæse af. Cykler du inde i byen, kan ordentlige vindstød ved tværveje få dig til at slingre eller vælte,« siger hun og opfordrer til at følge myndighederne nøje for restriktioner på broer og togtrafik.
Vandstanden når »farligste« niveau
Især vandstanden kommer til at skabe problemer, forklarer den vagthavende meteorolog. Da Lokalavisen fanger hende lige omkring middag har hun netop opgraderet varslet om forhøjet vandstand til såkaldt kategori 3 »meget farligt vejr«.
Den forhøjede vandstand vil især volde problemer i det nordsjællandske inkl. Issefjord og Roskilde Fjord.
»Vi forventer, den ligger et sted mellem 1,6 og 1,9 meter over normalen mellem søndag kl. 1 og mandag kl. 5. Vi har forhøjet vandstand i første omgang ved Vadehavet, der vil toppe omkring midnat, og så har vi forhøjet vandstand egentlig fra Djursland til Nordsjælland og ned til Amager.«
»De indre danske farvande er mere følsomme over for forhøjet vandstand, for der bor folk helt ud til vandkanten,« forklarer Mette Zhang.
Derfor er DMI også i fuld gang med at servicere politi, myndigheder og beredskab rundt omkring i landet, så der kan tages foranstaltninger for at undgå de værste oversvømmelser.