1.800 brandmænd på vagt, når kraftig storm rammer Danmark: Sådan forbereder du dig bedst muligt på "Malik"

Hvis vejrmeldingerne holder, så kan stormen Malik blive den kraftigste af sin slags, der har ramt Danmark, i hele fem år.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Per Rasmussen

Det kan sagtens ske, at alt ånder fred og ro fredag eftermiddag, men skal man tro de seneste prognoser og vejrmeldinger fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), så er der for alvor tale om stilhed før stormen. For lørdag vil et voldsomt stormvejr ramme landet. En regulær storm, der har potentiale til at blive den kraftigste på disse kanter i fem år – med meldinger om kraftige vindstød, der sagtens kan nå orkanstyrke.

Stormen, der i øvrigt er døbt ”Malik”, vil ramme Danmark lørdag og efter alt at dømme først aftage i løbet af søndagen. Især i den nordvestlige del af landet vil der lørdag eftermiddag til søndag morgen være mulighed for vindstød af orkanstyrke. Der er tale om en såkaldt kategori to-varsel, hvor DMI forventer vindstød af orkanstyrke med 33 til 35 m/sek.

Det glæder særligt i Vest- og Nordjylland (fra Ringkøbing-Skjern til Frederikshavn), i det nordlige Fyn og Nordsjælland (fra Kalundborg til Helsingør) samt på Bornholm.

Som den eneste kommune i Østjylland kan borgerne i Norddjurs Kommune også godt forberede sig på særdeles kraftig blæst.

DMI skriver, at vindstød af orkanstyrke kan medføre, at tagsten blæser ned, store grene knækker og at træer kan risikere at vælte og dermed spærre for tog- og vejstrækninger.

Der er samtidig stor sandsynlighed for, at broer såsom Storebæltsforbindelsen midlertidigt må lukkes.

På Twitter opfordrer Vejdirektoratet til at køre efter forholdene, hvis man altså tør driste sig ud i det voldsomme stormvejr. Vejdirektoratet opfordrer til, at man sætter farten ned og samtidig er ekstra opmærksom på væltede træer og tabt gods ude på vejene (man kan altid holde sig opdateret på www.trafikinfo.dk).

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Ifølge TV 2’s meteorolog Andreas Nyholm gælder det fredag om at forberede sig bedst muligt på weekendens vejrmæssige strabadser og de efterfølgende forhøjede vandstande, der kan skabe problemer og udfordringer søndag.

»I første omgang gælder det om at sikre haven. Overvej alt, der kan væltes eller flyttes af vinden,« siger Andreas Nyholm til TV 2.

Han forudser, at mange store grene vil knække, men også at stormen Malik kan risikere at vælte træer, trampoliner, campingvogne og hestetrailere.

Mere end 1.800 brandfolk på vagt

Danske Beredskaber, som er en sammenslutning af samtlige kommunale beredskabsenheder landet over, skriver også i en pressemeddelelse, at weekendens storm med stor sandsynlighed for mange kan betyde problemer på grund af høj vandstand, væltede træer, løse genstande på afveje og strømafbrydelser.

Derfor melder Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber, at beredskabet er klar til alle slags opgaver og har godt 1.800 brandfolk på vagt i løbet af weekenden.

»Skulle det gå galt, så er beredskabet parat. Lidt over 1.800 brandfolk er i weekenden på vagt døgnet rundt over hele landet og kan hurtigt rykke ud, hvis der opstår behov for hjælp. Men vi håber naturligvis, at det ikke bliver nødvendigt i stor stil,« udtaler Bjarne Nigaard i pressemeddelelsen.

Sekretariatschefen tilføjer:

»Det er en god idé at bruge nogle minutter på at gardere sig derhjemme – både for egen skyld, men også for naboens og omgivelsernes skyld. Storm kan skabe farlige situationer, og skader ved en storm kan være rigtig dyre.«

Sådan forbereder du dig på storm

Derfor lyder meldingen fra Danske Beredskaber, at hvis man bor i hus, så bør man rydde matriklen for løse genstande udenfor – eller spænde dem forsvarligt fast. Det gælder alt fra potter, større løse grene, havegrillen, cykler, trampolin og alt, hvad der findes der imellem.

Desuden opfordres der til, at man tjekker taget for løse tagplader og -sten. Og lukker alle døre og vinduer i huset, skuret, drivhuset, mens det stormer.

Og hvis der er risiko for oversvømmelse, så bør man sørge for at have sandsække parat – dem kan man bl.a. hente hos det lokale beredskab eller hos kommunen.

af

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.