Falck sender 30 ambulancer og mandskab mod Ukraine: 500 frivillige meldte sig inden for et døgn

Fredag sendte Falck 30 ambulancer og 67 frivillige af sted mod Ukraine, hvor de skal indgå i de lokale beredskaber og hjælpe ukrainerne midt i krigen.

Artiklens øverste billede
Fredag eftermiddag satte 30 ambulancer og 67 frivillige ud fra Ringsted med kurs mod det sydøstlige Polen, hvorfra de pensionerede ambulancer skal indgå i de ukrainske og moldoviske beredskaber. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix.

Fredag eftermiddag omkring klokken 16 satte i alt 67 frivillige Falck-medarbejdere sig ind i 30 ambulancer ved og satte kurs mod Lublin i det sydøstlige Polen, hvor de overdrages til de lokale myndigheder, der sætter dem ind i beredskabet i Ukraine.

Det er Falck, der har doneret de 30 ambulancer til Ukraine som følge af Ruslands invasion af landet, og ifølge direktør i Falck, Jakob Riis, så blev beslutningen om at træde til og opruste Ukraines beredskab besluttet ret hurtigt.

»Det blev hurtigt klart, at det kunne de få brug for. Det er ikke mange, der har mulighed for at hjælpe med ambulancer, så vi valgte at prioritere det område, men det tog så lidt tid at koordinere,« siger han til Lokalavisen.

Falck har gennem Beredskabsstyrelsen koordineret med dem i EU, der står for hjælpearbejdet, om at få ambulancerne de rigtige steder hen, og så er der gået tid med forberedelse, forklarer Jakob Riis.

»Vi har arbejdet på det i noget tid. Man skal sikre sig, at der er nogle, der kan modtage dem de rigtige steder. Vi skulle klargøre køretøjerne og gøre udstyret ombord klar. Så skulle vi ændre nummerplader og sikre os, at de kunne krydse landegrænser. Så juridisk afdeling har også haft travlt,« siger han.

Betyder ingenting for dansk ambulanceberedskab

De 30 ambulancer, som Falck har sendt mod Ukraine, kommer dog ikke til at mangle i det danske beredskab, forsikrer direktøren.

»Ingenting,« svarer han på spørgsmålet om, hvad deres donation betyder for det danske ambulanceberedskab.

Jakob Riis forklarer, at de har haft 30 ambulancer til rådighed til donationen som en naturlig konsekvens af, at som deres kontrakter om beredskab herhjemme bliver fornyet, opstår der også ofte nye krav til ambulancerne, og det skaber en naturlig udskiftning i flåden.

Det blev hurtigt klart, at det kunne de få brug for. Det er ikke mange, der har mulighed for at hjælpe med ambulancer, så vi valgte at prioritere det område.

Jakob Riis, direktør i Falck

Ofte bliver de »pensionerede« ambulancer istandsat og solgt til andre steder, »hvor kravene ikke er så strikse«, som direktøren siger.

»Vi er rigtig glade for, at vi kan lykkes med at sende det her bidrag af sted - og at vi har haft de her ambulancer til rådighed, som vi kunne sende. Det er ikke altid, vi har den mulighed,« forklarer Jakob Riis.

Storm af frivillige ambulancechauffører

Falck har sendt i alt 67 frivillige af sted mod Polen i ambulancerne, der ved endestationen overdrager dem og vender hjem igen. Ifølge Jakob Riis var det ikke et problem at finde de personer, der skulle føre køretøjerne frem, snarere tværtimod.

»De 67 personer, der transporterer dem, de gør det i deres fritid. Der er 67 med i kortegen, men jeg tror, at der, inden for et døgn fra vi efterspurgte det, var 500, der meldte sig,« siger Falck-direktøren.

Hos Falck i Ringsted blev fredagen brugt på de sidste forberedelser af de pensionerede ambulancer, der nu får muligheden for at gøre gavn i det krigshærgede Ukraine. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix.

Ambulancerne skulle efter planen være noget frem til Polen lørdag morgen. Syv af ambulancerne sendes herfra videre til Moldova, hvor de skal indgå i det lokale beredskab.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.