Priserne stiger: Sådan rammes de lavest lønnede af prisboom

Lønmodtagere med højere indkomster har med de seneste års lønstigninger fået polstret privatøkonomien til de stigende priser - anderledes ser det ud for især danskere på overførselsindkomst.

Artiklens øverste billede
Priserne på dagligvarer er også på vej opad - og for danskerne på kontanthjælp, dagpenge eller folkepension er det blevet sværere at få budgetterne til at hænge sammen, viser analyse. Arkivfoto: Thomas Borberg.

Det er efterhånden ikke gået manges næse forbi, at det er blevet dyrere at være dansker.

Priserne på varme og strøm, brændstof og dagligvarer har haft vokseværk over en længere periode.

Det har lønchecken for de højtlønnede arbejdstagere også - men for op mod 77.000 ledige danskere, der er på kontanthjælp eller dagpenge er det sværere at få budgettet til at hænge sammen.

Det skriver Politiken.

En analyse foretaget af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) for Politiken viser, at forbrugsudgifterne de seneste to år er steget 6,2 procent. Samtidig er dagpenge- og kontanthjælpssatserne kun steget med 1,4 procent.

»Det tvinger de arbejdsløse til – med det samme – at skære i deres forbrug, hvis de skal have råd til at betale deres regninger, for deres dagpenge eller kontanthjælp følger ikke prisudviklingen,« siger AEs cheføkonom Sofie Holme Andersen til avisen.

Flere rækker ud efter støtte

Til sammenligning er prisen på den ’rige lønmodtagers’ forbrug steget 6,6 procent fra 2020 til februar 2022. I samme periode er gennemsnitslønnen, ifølge Dansk Arbejdsgiverforenings lønstatistik, steget med 5,8 procent i stort set samme periode.

Sofie Holme Andersen forventer, at flere danskere på kontanthjælp eller dagpenge vil tage fat i de kommunale socialrådgivere, der kan hjælpe med økonomisk støtte.

Og det gør de allerede, forklarer formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bilstrup, til Politiken.

»Meldingen fra socialrådgiverne ude i landet er, at de, der har allermindst at leve for, har fået endnu større problemer med at få budgettet til at hænge sammen. Der er simpelthen ikke luft til at klare de her prisstigninger,« siger han.

Har du mærket de stigende priser gøre det sværere at få budgettet til at hænge sammen?
Skriv til os på Lokalavisen her.

Rammer også pensionister

Prisstigningerne rammer også mange pensionister. I 2022 blev folkepensionen reguleret med 1,2 procent og førtidspensionen med 0,15 procent.

Det er den laveste regulering i mere end 20 år, oplyser Ældre Sagen, som opfordrer regeringen til at hæve folkepensionen med 3,5 procent i 2022.

»Mange pensionister har kun deres folkepension at leve for. Skal de pludselig betale mere for fødevarer eller opvarmning, går bunden ud af budgettet«, siger Michael Teit Nielsen, vicedirektør i Ældre Sagen, til mediet.

Onsdag præsenterede regeringen en ny aftale for den såkaldte varmecheck, der skal hjælpe danskerne med at betale de stadig stigende varmeregninger. I alt 2 milliarder kroner er der sat af til, at op mod 419.000 danske husstande kan få et skattefrit engangsbeløb på 6.000 kroner til at betale varmeregningen.

sbl

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.