Afghansk duo arbejder med flygtninge i Aarhus: »Vi tager sagen i egne hænder«

»Vi har ikke høje uddannelser, men vi er motiverende mennesker, der har skabt gode ting for os selv. Vi kan stå på egne ben,« siger medstifter af foreningen NIIS - Ny integration i samfundet - hvis formål er at hjælpe flygtninge ud på det danske arbejdsmarked.  

Artiklens øverste billede
Amin Sharifi og Timorshah Tarahi har forståelse for, hvordan det er at flygte fra en krig. Og hvad der skal til for at kæmpe sig ind på et nyt og helt anderledes arbejdsmarked. Privatfoto.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

På kontoret i Frederiksgade 78 har Amin Sharifi og Timorshah Taraki travlt. Deres forening NIIS - Ny integration i samfundet - tager imod flygtninge, der kommer til Danmark. Og så hjælper de dem - ganske gratis; med sproget, med kulturforståelsen og med en handlingsplan, der giver mening.

Det har de gjort, siden de sammen oprettede foreningen tilbage i 2019, og med de mange ukrainske mennesker, der er flygtet fra krigens grusomheder, er foreningens håndsrækning særdeles kærkommen:

»De er taknemmelige, men der er naturligvis også mange frustrationer, for de ved ikke, hvad der skal ske. Vi tager dem i hånden hele vejen og fortæller dem, hvordan tingene hænger sammen. Og giver dem en tro på, at de kan få det godt her,« fortæller medstifter Timorshah Taraki.

Krig og afspejling

Amin Sharifi og Timorshah Taraki flygtede fra Afghanistan til Danmark i 2001. De var begge knap 18 år gamle og kendte hverken hinanden eller den danske kultur. Krigen sad i kroppen på dem begge to, og Danmark var trygt, men ukendt. Og særligt arbejdsmarkedet gav dem kvaler - mest fordi de ikke oplevede den fornødne hjælp til at forstå det. Og de erfaringer blev grundstenen til NIIS:

»Grunden til, at vi startede, var, at politikere og medier snakkede grimt om flygtninge: ”De er dovne, de er ikke aktive i samfundet.” Så vi sagde til os selv, at nu tager vi sagen i egne hænder,« forklarer Timorshah Taraki og fortsætter:

»Vi har en større forståelse for, hvorfor de gør, som de gør i samfundet. Og vores store succes ligger i, at de kan spejle sig i os.«

Med den viden og forståelse består det primære arbejde i foreningen i at matche nytilkomne flygtninge og indvandrere med et job eller en uddannelse. Og støtte og lytte til de mennesker, der træder ind ad deres dør i Frederiksgade.

»Når borgerene kommer her, er de meget sårbare. De har mange problemer – vi har talt med mange, og det største problem er typisk økonomi,« siger Timorshah Taraki.

»Vi har en større forståelse for, hvorfor de gør, som de gør i samfundet. Og vores store succes ligger i, at de kan spejle sig i os,« siger Timorshah Taraki. Privatfoto.  

Både han eller Amin Sharifi, der efterhånden har kendt hinanden i 18 år, har været meget arbejdsomme, og det har været afgørende - både for dem og for de mennesker, som de møder i deres daglige arbejde:

»Vi har ikke høje uddannelser, men vi er motiverende mennesker, der har skabt gode ting for os selv. Vi kan stå på egne ben. Det giver dem, der kommer her, meget. De får en tro på sig selv.«

Hjælp til ukrainere

I slutningen af marts begyndte de første ukrainske flygtninge at kigge forbi kontoret i Frederiksgade. En mulig sprogbarrierer blev nedbrudt, før den blev skabt, da Timorshah Taraki har boet i Moskva i flere år og kan gebærde sig på både russisk og ukrainsk:

»Mange af dem kan ikke så godt tale engelsk, så det giver dem ro, at de kan tale til mig på deres eget sprog. De er i chok og alt er nyt for dem. Vi er flygtet fra krig også, så vi har meget forståelse for deres situation,« fortæller Timorshah Taraki.

Han fortæller, at foreningen prioriterer hjælpen til ukrainerne højt lige nu; med afklaring og støtte i deres nye hverdag i Danmark:

»De kommer til et land med masser af muligheder. Og de tænker, hvad nu? For de har mistet alt, og nu er de i et nyt land med et nyt sprog. Så vi laver en handlingsplan med dem. En prioriteringsliste, der giver dem ro.«

Et af deres tilbud er et seks ugers kursus, der sætter fokus på dansk arbejdskultur. Derudover hjælper de med CV’et og formidler kontakt til virksomheder, som foreningen har oprettet forskellige former for samarbejde med.

Fra frivillig til fuldtid

En af de ting, der har ændret sig for NIIS og Timorshah Taraki og Amin Sharifi den seneste tid, er antallet af timer, der kan lægges i Frederiksgade 78.

I foreningens spæde start foregik hjælpen og rådgivningen fra biblioteker, lokalcentre og i Amin Shafiris lejlighed. Senere fik de faste lokaler på Klamsagervej i Åbyhøj. Det blev muligt grundet donationer fra MTHP Fonden hos Bestseller. Siden er flere donorer kommet til. Og den nye adresse i Frederiksgade.

Men derudover har det også gjort, at Timorshah Taraki og Amin Sharifi fra januar i år har kunne opsige deres fast jobs og i stedet arbejde fuld tid i NIIS:

»De sidste tre år har vi arbejdet som hjemmehjælpere i om aftenen og frivilligt i NIIS om dagen. Det var hårdt, men vi brændte så meget for foreningen. Men nu får vi løn, fordi der er fonde, der støtter os.«

NIIS kan kontaktes via Facebook, hvor en frivillig besvarer henvendelsen, og derfra vil et fysisk møde blive etableret.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.