Prisstigninger truer fattige familiers konfirmation

I år modtager 500 økonomisk trængte familier konfirmationshjælp fra organisationen Dansk Folkehjælp. Ny undersøgelse viser, at de seneste måneders prisstigninger rammer Danmarks fattigste ekstra hårdt.

Artiklens øverste billede
Konfirmationen kan være en svær tid, hvis der ikke er penge nok. Foto: Ole Hartmann-Schmidt/Folkekirken.dk

En spegepølse, en liter benzin eller det varme vand i hanen koster det samme uanset hvilket indkomstniveau, man befinder sig på som borger. Det betyder, at Danmarks fattigste borgere bliver ramt markant hårdere af de prisstigninger, der i løbet af de seneste måneder har sat tydeligt præg på det danske samfund.

Det understreges af en helt ny undersøgelse, som Dansk Folkehjælp har lavet blandt 225 ansøgere til årets konfirmationshjælp, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Her svarer 99 procent, at de kan mærke på husholdningsbudgettet, at priserne på dagligvarer og forbrugsvarer er steget – og hele 90 procent kan mærke dette i høj grad.

Konfirmationsudgifter giver ondt i maven

76 procent af ansøgerne fortæller, at de får ondt i maven over at skulle bruge penge på en konfirmationsfest, og prisstigningerne vil få konsekvenser for 95 procent af de konfirmationer, som familierne skal afholde – heraf 39 procent i høj grad og 46 procent i nogen grad.

I praksis betyder det blandt andet, at færre kan inviteres med, og at både festen i sig selv og gaverne til konfirmanderne bliver mindre end håbet. Nogle få må helt aflyse festen, mens andre springer Blå Mandag over.

Dansk Folkehjælp lancerede konfirmationshjælp i 2016 for at give flere fattige børn i Danmark mulighed for en mindeværdig konfirmation. I år består konfirmationshjælp af et tilskud på 2.000 kroner i form af et gavekort til 500 fattige, enlige forsørgere i Danmark med konfirmationsparate børn.

»De voldsomme prisstigninger bevæger sig ubarmhjertigt gennem Danmark, og vores nye undersøgelse understreger, hvor alvorligt de borgere, der i forvejen er dårligst stillede, bliver ramt. Det er en trist omstændighed, og undersøgelsen tydeliggør endnu engang, hvilke afsavn de fattige borgere må lide. Det handler nemlig aldrig kun om penge, men i endnu højere grad om de sociale konsekvenser af fattigdommen. Om børnene, der ikke får de samme fester, gaver og nye sæt konfirmationstøj, som alle de andre i klassen – og om forældrene, der føler smerten ved ikke at slå til. Heldigvis har vi mulighed for at hjælpe 500 af de hårdest stillede familier, så de alligevel får en god og festlig konfirmation,« siger Klaus Nørlem, generalsekretær for Dansk Folkehjælp, i en pressemeddelelse.

Læs mere om Dansk Folkehjælps Konfirmationshjælp her


ksa

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.