2000 møder i træk: Sjælden mærkedag med fredagsklubben i Skanderborg

Årelang tradition med halvanden time på værtshus hver uge.

Artiklens øverste billede
Fredagsklubben iført klubtrøjen foran Marius Øltapper. Foto: Erland Rasmussen

Det handler ikke om samme fremgangsmåde som sidste år, men om samme fremgangsmåde som sidste fredag.

Sådan kunne man omskrive tjenerens ord til fru Sofie i den berømte, engelske nytårssketch på TV, til situationen i den Skanderborg-baserede fredagsklub, som holder til på værtshuset Marius Øltapper i Skanderborg.

Det er blevet en basis i ens liv, som en familie, når man har kendt hinanden så længe. Man kan godt sige, at fredagsklubben er blevet et fast holdepunkt i vores tilværelse

Kirsten D. Jensen, Fredagsklubben

Mødes hver fredag

I Fredagsklubben foregår tingene nemlig også stort set på samme måde hver fredag mellem klokken 17 og 18.30, når den halve snes medlemmer, fire kvinder og seks mænd, mødes til 1-2 øl og en snak.

Du må meget gerne understrege, at vi drikker 1-2 øl, og at der er aldrig gået druk i den.

Bjarne Nielsen, Fredagsklubben

Fredagsklubben nåede forleden et meget sjældent jubilæum, da den rundede møde nummer 2000 i træk. Det var fredag 6. maj.

Der er således ikke mange, der kan prale af at have siddet på værtshus med de samme mennesker over en periode på godt 40 år, men det kan man i Fredagsklubben Skanderborg.

»Du må meget gerne understrege, at vi drikker 1-2 øl, og at der er aldrig gået druk i den,« forsikrer Bjarne Nielsen, som er en af medlemmerne, og som også fortæller, at medlemmernes børn - og nu også børnebørn - har været med på værtshuset såvel som til Fredagsklubbens kulturelle arrangementer.

Hæve penge i banken

Alderen på klubbens medlemmer er mellem 62 og 79 år, og der er tale om en lille, eksklusiv kreds med bekendtskaber gennem spejder, idræt og andet, som går op til 52 år tilbage.

Kirsten D. Jensen, som også er medlem af Fredagsklubben, fortæller, at det begyndte med tre lærlinge, som mødtes i banken en fredag for at hæve penge til weekenden.

”Så stod de der med penge på lommen, og hvad skal vi så, hvorefter de besluttede at gå ned på Marius og få en øl. Og så har det udviklet sig derfra,” konstaterer hun.

Den formelle start på Fredagsklubben kom senere og daterer sig til 6. februar 1984. Det begyndte med en halv snes medlemmer, som alle kom fra Skanderborg Roklub, og der er stadig fire tilbage, der er aktive her.

Alt noteres i protokollen

Mens vi er ved datoer og årstal, så råder klubben over en pæn stak Kinabøger, hvor store og små begivenheder sirligt skrives ind.

»Vi skriver op hver fredag, hvem der kommer, ligesom vigtige begivenheder også bliver noteret. Her er vi nået op på bind nummer 15. Der er også referater fra generalforsamlinger og notitser om årlige udflugter,« fortæller Bjarne Nielsen.

Blandt de større begivenheder hører, da fredagsklubben fejrede sit jubilæum med møde nummer 1000 i træk. Det skete 14. februar 2003, og dengang havde det også pressens bevågenhed med både avisartikler og TV-indslag.

Streng mødedisciplin

Det høje antal fredagsmøder er kun opnået ved at udvise streng mødedisciplin.

Langt de fleste fredagsmøder har fundet sted på Marius Øltapper, men under corona, da værtshuset var lukket, holdt fredagsklubbens medlemmer således gang i møderne enten online på Teams samt ved at sætte hinanden stævne på en bænk under åben himmel eller i private haver, da det blev muligt.

Tilsvarende under Smukfest, hvor de fleste af klubbens medlemmer er frivillige i festivalklubben, bliver fredagsmødet holdt ved tennisbanerne. Og så er der faktisk 3 af klubbens medlemmer, som har været med til samtlige 42 festivaller.

Kulturelle udflugter

Medlemmerne lever ikke udelukkende klublivet på værtshus. Tidligere samledes hele banden med familier og børn til en julefrokosttur fra torsdag til søndag, hvor man lejede et sommerhus.

I dag er der kulturelle ture i Kristi Himmelfartsferien. Det kan være til Himmelbjerget eller hotelophold i havnebyer i Nordtyskland. I år er der arrangeret cykeltur til Endelave.

Og så er der også den årlige generalforsamling i februar.

Et fast holdepunkt

Men hvorfor bliver man ved med at opretholde sådan en tradition med at mødes på værtshus hver fredag?

»Det er blevet en basis i ens liv, som en familie, når man har kendt hinanden så længe. Man kan godt sige, at fredagsklubben er blevet et fast holdepunkt i vores tilværelse,« svarer Kirsten D. Jensen.

»Ja, og vi har jo kendt hinanden stort set fra barnsben,« supplerer Bjarne Nielsen.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.