Enhedslisten vender på tallerken: Dropper indædt EU-modstand
Ved et årsmøde, der varer hele weekenden, tager partiet Enhedslisten blandt andet stilling til en muligv revidering af holdningen til dansk medlemsskab af EU. Og lørdagens afstemning viser et markant skifte i tilgang til mærkesag.
Det politiske parti Enhedslisten er gennem tiden kendt for at være venstrefløjens EU-kritiker, der har været højlydte modstandere af unionen og talt for, at Danmark skulle trække sig helt fra EU.
Men det kan være fortid nu, efter partiets delegerede har nedstemt to ud af fire forslag til ny EU-politik på det landsmøde, der foregår i weekenden i Hafnia-Hallen i Valby.
Det skriver TV 2.
Forud for årsmødet var der stillet fire forslag om EU-spørgsmålet. Det første forslag, der blev nedstemt på mødet, var det mest EU-positive, hvori der stod: »integrationen (i EU, red.) er gået så langt, at et krav om dansk udmeldelse i praksis ville være meningsløst og formentlig direkte skadelig«.
Det forslag blev nedstemt, men efterfølgende afviste Enhedslistens delegerede så samtidig det mest EU-kritiske af de fire forslag, der blandt andet understregede vigtigheden af, at »venstrefløjen står fast på EU-modstanden og er parat til at bryde med EU – også selv om højrekræfter samtidig stiller krav om udmeldelse,« skriver mediet.
Dermed gør Enhedslisten op mod den hårde linje, partiet traditionelt har sat over for det danske EU-medlemsskab. Tilbage er der to forslag, som de delegerede stemmer om i løbet af lørdagen.
Ifølge TV 2 er det ene af de tilbageværende forslag til afstemning stillet af en enig hovedbestyrelse og siger, at »Enhedslisten fastholder perspektivet om en dansk udmeldelse af EU«, men at det »ikke er et mål i sig selv«. Skulle det blive nødvendigt at melde sig ud, skal de ske som middel til at »gennemføre grundlæggende forandringer, som EU står i vejen for,« lyder det.
Det andet forslag er stillet af 20 medlemmer - herunder store EL-profiler som Pelle Dragsted, Pernille Skipper og Nilolaj Villumsen. De »anerkender EU som en vigtig politisk kampplads, hvor der kan tabes terræn og vindes sejre« og en udmeldelse er kun nødvendigt, hvis EU eksempelvis »sætter kurs mod yderligere magtcentralisering,« lyder det.
Partiet skal stemme om diverse ændringer af de to resterende forslag, og der er indgået omkring 100 ændringsforlsag, der skal stemmes om. Derfor er der mulighed for, at de to forslag bliver markant justeret.
For første gang vover en EL-leder sig uden for København: Drømmer om kanonvalg i Østjylland

sbl