Sådan kan du streame med grøn samvittighed

Ved at tænke over, hvor og hvordan du streamer, kan du nemt nedsætte din egen udledning i det daglige.

Artiklens øverste billede
Det koster ekstra på klimakontoen, hvis du bruger en spillekonsol eller en computer til at streame fra. Arkivfoto: Scott Serio/Ritzau Scanpix

Den seneste store helaftensfilm på din helt egen hjemmebiograf eller et maraton af din yndlingsserie.

Uanset hvad du foretrækker at streame derhjemme, er det ikke en gratis omgang i forhold til klimaregnskabet.

»Der er helt klart en klimapåvirkning, og det gælder for internettet generelt, fastslår Leif Katsuo Oxenløwe,« som er gruppeleder for højhastighedskommunikationsgruppen på DTU.

Det skal dog ikke underkendes, at hvis alternativet er dvd’er og blu-ray, så sparer du en hel del udledning ved at streame dine film og serier.

Men streaming er heller ikke bare streaming, og faktisk er der en række greb, du kan bruge, til at gøre den lidt grønnere.

»Man kan overveje, om man behøver at se sin film eller serie på sin store skærm. Det betyder ret meget, hvis du skalerer ned til at se den på din tablet. Nogle film vil man selvfølgelig gerne se i højeste kvalitet, men det kan man skrue op og ned for,« siger Leif Katsuo Oxenløwe.

Hvis du gerne vil beregne din egen udledning, henviser han til en beregner fra Det Internationale Energiagentur, IEA, hvor man kan indtaste, hvilken enhed man streamer fra, tidsmængden, bitraten og netværkstypen.

Så spytter beregneren CO₂-udledningen ud i gram.

Faktorerne har nemlig alle betydning for din klimapåvirkning. Og dem kan du derfor også skrue på, fortæller Matilde Grøn Bjørneboe, som rådgiver forbrugere om energi for Energistyrelsen.

»Hvis man streamer på en tablet eller mobiltelefon, så er der lavere forbrug ved at se det på en god wi-fi-forbindelse frem for eksempelvis at køre på 4G,« siger hun og fortsætter:

»Man skal bruge mere energi på overførslen, når det er en svagere forbindelse og over større afstande.«

Der er også forskel på, om du bruger en indbygget løsning eller noget eksternt til at afspille.

»Du bruger 12-20 gange så meget strøm ved at streame via en spillekonsol i stedet for en Chromecast eller Apple TV. Det er en vane, der er let at lægge om, og som du har vundet meget på,« fortæller Matilde Grøn Bjørneboe.

Hvis du - eller måske dine unger - elsker at se den samme film igen og igen, er der også meget vundet ved at downloade den frem for at streame den hver gang.

»Du har cirka det samme energiforbrug ved at streame som ved at downloade. Men hvis du vil se den igen og igen, har du kun forbruget én gang, hvis du har downloadet den,« siger hun.

Hvis kvaliteten ikke behøver at være knivskarp, kan du også spare på udledningen.

»Vælg en lavere opløsning. Jo højere kvalitet man streamer, jo højere energiforbrug. Hvis du ser noget på din telefon, er der måske ikke nogen grund til at se det i ultra HD. Du vil nok ikke kunne se forskel alligevel.«

»Hver gang du går et trin ned i kvaliteten, mere end halverer du dit forbrug til streaming. Mange tjenester giver mulighed for selv at vælge kvaliteten, men man skal selv ind at indstille det aktivt.«

Hvis du ikke ved, om det er en mulighed, kan du tjekke på Energistyrelsens side sparenergi.dk/forbruger/el/it-og-elektronik/streaming, hvor de har listet, hvilke tjenester der giver mulighed for at stille på opløsningen.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.