Flere flytter på landet: Halvt så mange ejendomme at vælge mellem

Det er blevet populært at bo på landet. Ifølge en ny analyse er udbuddet mere end halveret på ti år.

Artiklens øverste billede
Boligpriserne i landets større byer og deres omegnskommuner kan betyde, at flere flytter til en mindre by eller på landet, hvor man kan få mere for pengene., mener cheføkonom i Spar Nord. Arkivfoto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Selvom der fortsat er stor tilstrømning til storbyerne, er der også danskere, der søger væk fra byens pulserende liv.

Ifølge en ny undersøgelse fra Spar Nord, som har bearbejdet tal fra Boligsiden, er udbuddet af landejendomme faldet med 51,9 procent og er således mere end halveret siden december 2011, skriver banken i en pressemeddelelse.

Til sammenligning er udbuddet af ejerlejligheder faldet med 40,1 procent over en tiårig periode, mens der er tale om et fald på 47,4 procent for villaer og rækkehuse i samme periode.

»At udbuddet af landejendomme er mere end halveret på ti år, kan selvfølgelig også være udtryk for manglende efterspørgsel, da manglende interesse vil lede til lavere priser og dermed afholde nogle fra at sælge. Men sådan forholder det sig ikke, når vi dykker ned i prisudvikling og liggetider,« siger cheføkonom i Spar Nord, Jens Nyholm.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik valgte flere end 83.000 borgere i 2020 at fraflytte en af landets fire største kommuner til fordel for en af landets øvrige 94 kommuner. Det er det højeste antal i Danmarks Statistiks opgørelsesperiode, der går tilbage til 2006.

»De stigende boligpriser i landets større byer og deres omegnskommuner kan betyde, at flere flytter til en mindre by eller endda på landet, hvor eksempelvis en børnefamilie kan få betragteligt mere for pengene.. Livsstilsovervejelser om storbylivet kontra landlivet kan for flere altså være tippet yderligere i landlivets favør som følge af de stigende boligpriser i de store byer, fortæller Jens Nyholm og uddyber:

»Kigger vi på udbuddet af boliger, tyder meget da også på, at flere rent faktisk efterspørger en tilværelse på landet. Landejendomme er nemlig den boligtype, hvor udbuddet er faldet mest på landsplan de seneste ti år. Foruden boligprisudviklingen må det formodes, at den mere udbredte brug af hjemmearbejdsdage blandt nogle faggruppe også spiller ind, da det gør det muligt at bo længere væk fra arbejdspladsen.«

Priser følger med villaer og rækkehuse

Sammenligner man udviklingen i pris på tværs af boligtyper i samtlige regioner på nær hovedstaden, som kun huser et meget begrænset antal landejendomme, har landejendomme oplevet fine prisstigninger, lyder det i pressemeddelelsen fra Spar Nord.

Ifølge bankens analyse er kvadratmeterprisen for landejendomme steget med 40,7 procent til 11.831 kroner per kvadratmeter de seneste ti år. I samme periode er kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse i provinsen steget med 37,5 procent til 12.869 kroner per kvadratmeter.

Der er dog geografiske forskelle på prisudviklingen. I Region Syddanmark er kvadratmeterpriserne eksempelvis steget med blot 7,4 procent de sidste ti år. Til gengæld har der været en markant udvikling i priserne på landejendomme i regionerne Midtjylland og Sjælland, hvor kvadratmeterpriserne i samme periode er steget med henholdsvis 47 og 80 procent.

»At priserne har udviklet sig mere gunstigt i nogle regioner fremfor andre, kan hænge sammen med beliggenheden i forhold til større byer, da de fleste vil foretrække at være inden for en overkommelig afstand af en storby, ligesom nærhed til eksempelvis indkøbsmuligheder og skole fortsat vil spille en væsentlig rolle for bosættelse,« siger Jens Nyholm.

I provinsen er liggetiden på landejendomme ifølge Boligsidens tal faldet med 11 procent de seneste ti år, mens liggetiden for villaer og rækkehuse er faldet med 17,6 procent. Kigger man derimod på de seneste fem år, følger udviklingen i liggetiden på landejendomme uden for Region Hovedstaden udviklingen for villaer og rækkehuse.

»Kigger vi på de fire regioner uden for hovedstaden, er liggetiden på villaer og rækkehuse faldet med 24,8 procent, mens liggetiden for landejendomme er faldet med 23,7 procent, siger Jens Nyholm.

Beregningerne i Spar Nords er udarbejdet på baggrund af Boligsidens tal for udbud, salgspriser og liggetider for landejendomme, villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder i december 2021 sammenlignet med december 2011.

Salgspriser og liggetid for de tre boligtyper i provinsen er fundet ved at beregne et gennemsnit af Boligsidens tal for regionerne Midtjylland, Nordjylland, Sjælland og Syddanmark.

sb

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.