»Det er meget bekymrende tal«: Disse kommuner er Danmarks mest overvægtige

»Det går den forkerte vej med danskernes sundhed, og det kan blive rigtigt dyrt for sundhedsbudgetterne, for mennesker i dårlig form bliver lettere syge og er længere tid om at komme sig,« lyder det fra SMV Danmark, der står bag en ny analyse over danskerne sundhed. Her skiller otte kommuner sig særligt kedeligt ud.

Artiklens øverste billede
Modelfoto: Adobe Stock.

Danskerne sidder alt for meget i sofaen. Og i flertallet af Danmarks kommuner er mere end 6 ud af 10 for lidt fysisk aktive.

Det fremgår af en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Tallene stammer fra Den Nationale Sundhedsprofil.

Det er meget bekymrende tal, mener Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.

»Det går den forkerte vej med danskernes sundhed, og det kan blive rigtigt dyrt for sundhedsbudgetterne, for mennesker i dårlig form bliver lettere syge og er længere tid om at komme sig,« siger han i en pressemeddelelse og efterlyser handling fra kommunernes side.

I analysen er det bl.a. opgjort hvilke ti kommuner, der har den største andel af svært overvægtige. Her deler otte land- og ø-kommuner en kedelig førsteplads

Her er billedet modsat, at andelen af svært overvægtige er lavest i Hovedstadsområdet og i bykommunerne.

Størst problem i landkommuner

Samlet set ser det værst ud i Lemvig, hvor 22 procent af indbyggerne er svært overvægtige og 67 procent samtidig ikke lever op til verdenssundhedsorganisationen, WHO’s, anbefalinger til, hvor aktiv man som minimum skal være. Her ser det bedre ud på Frederiksberg, hvor 10 procent er svært overvægtige og 49 procent er for lidt aktive.

Især uden for hovedstadskommunerne og de store byer, står det skidt til, og det er her, udviklingen er mest bekymrende. I landkommunerne er 23 procent af indbyggerne svært overvægtige, mens det ”kun” er godt 14 procent i hovedstadskommunerne. Men selvom der er forskelle mellem land- og bykommuner, så går det dog den forkerte vej med danskernes sundhed i alle kommuner.

Det går den forkerte vej med danskernes sundhed, og det kan blive rigtigt dyrt for sundhedsbudgetterne, for mennesker i dårlig form bliver lettere syge og er længere tid om at komme sig.

Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMVdanmark.

Kasper Munk Rasmussen peger blandt andet på, at der nogle steder er gode erfaringer med, at lokale folkeskoler og fitnesscentre arbejder sammen om idrætsundervisningen, og at man i andre kommuner systematisk tilskynder borgerne til at fortsætte deres træning i fx. det lokale fitnesscenter. Det er dog ifølge chefkonsulenten også vigtigt, at de eksisterende administrative barrierer ryddes af vejen, så folkeskoler kan samarbejde med fitnesscentre i regi af “Åben Skole”-puljerne, mener han, ligesom mindrebemidlede familier også bør kunne bruge deres fritidspas til at betale for fitnessabonnementet.

Den store forskel på land og by kalder desuden på nationale kvalitetsstandarder, mener Kasper Munk Rasmussen.

»Med ens standarder kan vi sikre, at alle borgere, uagtet hvilken kommune de hører til i, har krav på et vist niveau af sundhedsydelser. Man bør blandt andet sikre klare standarder for f.eks. genoptrænings- og kronikerforløb på tværs af kommunerne. Alle i genoptræning eller med kronisk sygdom skal have tilbud om motionsforløb på recept, hvor deltageren sammen med en sundheds-professionel kan lægge et program,« siger han.

Du kan læse hele analysen her.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.