Amerikansk interesse i dansk havn: Kan blive vigtigt militært knudepunkt

USA har vist interesse for at bruge Esbjerg Havn som knudepunkt for deployering af allierede styrker til Østersøområdet og Baltikum, oplyser Forsvarsministeriet.

Artiklens øverste billede
Forsvarsminister Morten Bødskov (S) besøger i dag Esbjerg Havn for at se nærmere på mulighederne for at klargøre havnen. Arkivfoto: Jens Dresling

Esbjerg Havn har en god beliggenhed og størrelse, nærhed til lufthavn, gode forbindelser til jernbane- og motorvejsnet og ligger tæt på flere store kaserner og de tilhørende muligheder for indkvartering.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet, derfor har USA vist interesse for at bruge havnen som muligt knudepunkt for deployering (spredning) af allierede styrker til Østersøområdet og Baltikum.

Forsvarsminister Morten Bødskov (S) besøger i dag Esbjerg Havn for at se nærmere på mulighederne for at klargøre havnen. På mødet deltager bl.a. også Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen og Søren Gade, der er formand for havnen.

»Ruslands forfærdelige angreb på Ukraine gør det helt klart, at Danmark skal leve op til forventningen om, at vi kan yde værtsnationsstøtte for allierede, der gerne vil igennem Danmark,« udtaler forsvarsminister Morten Bødskov og fortsætter:

»Esbjerg Havn har en attraktiv beliggenhed i forhold til at kunne støtte vores allierede i NATO - og i særdeleshed USA, med deployering af bl.a. materiel til Østersøregionen. Det er en god mulighed for Danmark til at levere støtte til de lande, som sender forstærkninger til at varetage vores allesammens sikkerhed.«

Hvis projektet opnår politisk støtte, lægges der op til, at hjemmelsforhold, økonomi, miljø og juridiske spørgsmål bliver afklaret i en arbejdsgruppe med deltagelse af relevante myndigheder. Det er forventningen, at forbedringerne af havnen kan stå klar med udgangen af 2023.

am

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.