Mange udsætter tænderne for »et konstant syrebad«: Nu advarer Tandlægeforeningen

Halvdelen af landets tandlæger svarer i en ny rundspørge, at de har fået flere patienter med syreskader. Pas på med at slukke tørsten i sommervarmen med sodavand og energidrikke, advarer Tandlægeforeningen.

Artiklens øverste billede
Flere danskere får syreskader. Arkivfoto: Adobe Stock

Isninger i tænderne. Små stykker af tænder, der brækker af. Slidte og let misfarvede tænder. Alt sammen mulige tegn på, at du har syreskader på tænderne. Og meget tyder på, at flere danskere har fået syreskader.

For halvdelen af landets tandlæger har inden for de sidste tre år fået flere patienter i tandlægestolen med syreskader på tænderne.

Det viser en ny rundspørge blandt næsten 1.000 tandlæger, som Tandlægeforeningen står bag.

»Det er en bekymrende udvikling. Syreskader skal tages alvorligt, for de kan i værste fald betyde, at man skal have omfattende behandling resten af livet, f.eks. tandkroner og facader på flere tænder. I bedste fald kan man slippe med at skære ned på det, der er årsagen til skaderne, f.eks. sodavand og energidrikke,« fortæller Tandlægeforeningens formand Susanne Kleist i en pressemeddelelse.

Tænderne ligger i syrebad

Syreskader opstår, når tænderne mister mineraler og slides, fordi de ofte og over lang tid udsættes for noget syreholdigt væske, eksempelvis læskedrikke, sur frugt, frugtsaft, smoothies eller surt slik.

Ifølge Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist, så er sodavand og energidrikke nogle af de helt store syndere.

»Hvis man drikker små slurke af sodavand over flere timer, som mange gør, udsætter man tænderne for et konstant syrebad. Det gælder om at få sodavanden hurtigt forbi tænderne, og så skylle munden i vand bagefter, da vand bidrager til at neutralisere syren,« siger hun og tilføjer:

»Og læskedrikke med mærkaten ”light” eller ”diet” kan være lige så skadelige som de sukkerholdige drikkevarer.«

Netop sodavand og energidrikke hitter hos danskerne. Ifølge DTU Fødevareinstituttet er salget af sodavand i Danmark steget med 24 procent siden 2012, og salget af energidrikke er næsten femdoblet fra 2010 til 2019. Det kan - ifølge Tandlægeforeningen - være en del af forklaringen på, at tandlæger ser flere og flere med syreskader.

Det er en bekymrende udvikling. Syreskader skal tages alvorligt, for de kan i værste fald betyde, at man skal have omfattende behandling resten af livet.

Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen.

Syreskader skal opdages i tide

Syreskader er svære at opdage for andre end tandlæger, og det er derfor vigtigt at gå regelmæssigt til tandlæge, som også kan vurdere, om du har risiko for at udvikle syreskader.

»I de tidlige stadier kan man typisk hverken se eller mærke syreskader. Når skaderne er mere fremskrevne, kan tyggeoverfladerne på de bagerste tænder blive flade og gullige, og fortændernes skæreflader kan se grålige og gennemsigtige ud. Tændere kan blive kortere, og der kan brække små stykker af dem. Nogle får isninger i tænderne, når de indtager noget koldt eller børster tænder,« lyder det fra Susanne Kleist.

am

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.