Polka Verner legatet hylder politisk satire og det gode grin

Priser til Spang, Boraghi og Michael ’MC’ Christiansen samt Niels Hausgaard.

Artiklens øverste billede
Fra venstre prismodtagerne Jonatan Spang, Michael MC Christiansen, Niels Hausgaard og Camilla Boraghi, forrest Kirsten Lehfeldt og Søs Egelind. Foto: Per Bille

Polka Verner Legatet - en særlig hæderspris stiftet af Kirsten Lehfeldt og Søs Egelind, der uddeles på Smukfest - blev i år delt i to, men med politisk satire og det gode grin som fælles tema og overskrift.

Polka Verner Legatet 2022 gik således til Jonatan Spang, Camilla Boraghi, og Michael ’MC’ Christiansen, som er holdet bag satireprogrammet Tæt på sandheden på Danmarks Radio.

Sammen har de tre, senest i Tæt på sandheden, fornyet den politiske satire og givet den tiltrængt friskhed, måske endda et los i røven og disket op med ugentlig topsatire.

Kirsten Lehfeldt, Polka Verner Legatet

Dertil fik også sanger og entertain Niels Hausgaard Polka Verner Legatet 2022.

Fornyelse af genren

Spang, Boraghi og Michael ’MC’ Christiansen fik prisen, fordi de har været med til at forny genren, som der i øvrigt er store traditioner for hos DR.

»Sammen har de tre, senest i Tæt på sandheden, fornyet den politiske satire og givet den tiltrængt friskhed, måske endda et los i røven og disket op med ugentlig topsatire. De har formået at lægge til traditionen, hente inspiration fra dem, der kom før, og hente nyt fra dem, der kom udenlands fra og har udviklet deres helt egen og danske tone. De er ikke bange for at gøre sig ud til bens,« motiverede Kirsten Lehfeldt.

Søs Egelind tilføjede, at det altid er sjovt og aldrig kedeligt.

»De har formået at få os til at indse, at vi har savnet politisk satire i alt for mange år, og de har atter gjort den til allemandseje,« sagde Søs Egelind.

Hammerslag i nakken

Motivationen for at give Polka Verner Legatet 22 til Niels Hausgaard var også klar.

Niels Hausgaard har formået at gøre det mellem numrene til det vigtigste, nemlig pausen og pauserne. På det område er der ingen i hele verden, der ligner ham.

Søs Egelind, Polka Verner Legatet

»Han går på scenen og taler til os med smil og venlighed samtidig med, at han giver os et ordentligt hammerslag i nakken og troen på, at vores liv ikke behøver være så dumt og ligegyldigt, som vi lever det,« sagde Kirsten Lehfeldt.

Søs Egelind supplerede, at Niels Hausgaard har formået at gøre det mellem numrene til det vigtigste, nemlig pausen og pauserne.

»På det område er der ingen i hele verden, der ligner ham,« sagde Søs Egelind.

Kirsten Lehfeldt kaldte Niels Hausgaard for ægte folkelig og gængs i alle lag.

»Han har samtidig noget væsentligt at fortælle os. Nogle gange går der tid, før vi opdager, hvad han har udsat os for, fordi det er pakket ind i gode historier, der udløser store grin. Han får os til at grine af os selv, og af de folk, der har magten, og af det forlorne. Den evne er hans kunst,« sagde hun.

Der var 100.000 kroner til deling til de tre fra Tæt på sandheden, og samme beløb til Niels Hausgaard. Dertil får prismodtagerne og deres familier en uges ophold på et vinslot i Provence fra Laurits.com, som samler penge ind til Polka Verner Legatet og Smukfest.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.