Motorvej skal udvides: Fortiden vælter op af jorden

Lokale museer er begejstrede.

Artiklens øverste billede
Der er blandt andet fundet flint under arbejdet. Foto: Museum Horsens.

E45-motorvejen skal udvides på tre strækninger fra Sønderjyske Motorvej ved Kolding og op til Østjyske Motorvej ved Aarhus Nord.

I forbindelse med det arbejde formeligt vælter det op med arkæologiske fund fra undergrunden.

Både ved Horsens og Skanderborg har de lokale museer gjort sig nogle helt særlige fund.

Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Minder i mulden

Inden Vejdirektoratet går i gang med at udvide de første to motorvejsstrækninger langs E45 mellem Vejle og Aarhus Nord med et ekstra spor i hver retning, er arkæologer fra de lokale museer ude for at undersøge, om der ligger væsentlige fortidsminder gemt langs strækningen.

Og det gør der.

Skafttungepil fra Ahrensburgkulturen hvor spidsen er knækket af. Pilene blev primært brugt til jagt på rensdyr, der var det vigtigste byttedyr på tundraen. Foto: Museum Horsens.

På Museum Skanderborg kribler det i hvert fald i fingrene på arkæologerne, der i deres forundersøgelser har fundet spor af sjældne genstande fra jernalderen ved Ejer Bavnehøj.

»Vi har længe kendt til en jernalderbebyggelse under mulden ved rasteplads Ejer Bavnehøj Vest, men at vi ville finde tegn på så mange spændende fund, er meget overraskende. Vi har for eksemplet lokaliseret syv ovne, der blev brugt til at udvinde jern. Ovne som vi typisk finder mange af i Vestjylland men kun sjældent i Østjylland. Så vi er spændte på at se, om de har brugt andre teknikker til at opbygge og bruge ovnene her,« siger Ejvind Hertz, museumsinspektør ved Museum Skanderborg.

Jernudvindingsovnene stammer formentlig fra samme periode som den bebyggelse, der også dukkede op af mulden. Cirka 300 e.Kr. i tiden fra yngre romersk jernalder til ældre germansk jernalder.

Mere end ti bygninger er indtil videre blevet registreret i museets søgegrøfter, og arkæologerne regner med at finde endnu flere.

Arkæologer fra Museum Skanderborg graver løs i mulden ved Ejer Bavnehøj Vest. Foto: Museum Skanderborg

10.000 år gammelt jagtvåben til nedlægning af rensdyr

Mod syd er Museum Horsens i fuld gang med at trække lange søgegrøfter på hver side af motorvejen, som skal afsløre, hvor der kan være fund at finde. Her skraber arkæologerne de øverste lag muld bort, så de kommer ned til den tidligere undergrund.

Nær Hatting vest for Horsens har søgegrøfterne bragt arkæologerne mere end 10.000 år tilbage i tiden, hvor fundet af en sjælden pil afslører, at der har foregået jagt af blandt andet rensdyr i området.

»Vi er på en meget anderledes og utrolig spændende opgave her langs motorvejen, og det er ikke tit, at vi finder genstande, der kan dateres så mange år tilbage. Pilen, som vi har fundet, stammer fra Ahrensburg-kulturen og er lavet af flintesten. Det er meget fint håndarbejde, og mon ikke pilen ender på museet en dag. Nu håber vi så bare, at vi også finder en jagtplads og måske endda skelettet af et helt rensdyr,« siger arkæolog Marie Rasmussen fra Museum Horsens.

Flint fra Maglemosekulturen. Flintflækkerne er forarbejder til Maglemosejægernes små og fine pilespidser kaldet mikrolitter. Disse blev brugt til at nedlægge skovens store byttedyr som urokse, elg og kronhjort. Fotos: Museum Horsens.


Forskudte fund

Nord for Horsens har arkæologerne også fundet spor af jernalderbebyggelse og håber på flere gemte fortidsminder, når de går i gang med de egentlige udgravninger til næste år.

Da projektet er opdelt i flere etaper, sker de arkæologiske undersøgelser forskudt.

Mod syd har Vejlemuseerne planer om at gå i gang med forundersøgelser i uge 49, og ved Aarhus Syd er arkæologerne fra henholdsvis Skanderborg Museum og Moesgaard Museum godt i gang med de søgegrøfter, der skal afdække området for fortidsminder.

Vejdirektoratet forventer, at de arkæologiske forundersøgelserne omkring Aarhus Nord kan begynde i foråret 2023.

Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få tophistorier fra hele landet. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

jro

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.