Der var engang en borgmester, der åd danmarkshistorien

Norddjurs' borgmester var mundskænk, da Det Grønne Museum skrev lokal-, danmarks- og vist nok verdenshistorie.

Artiklens øverste billede
Borgmester Kasper Bjerregaard fik lov at være mundskænk på den allerførste servering af danmarkshistorien på tallerken. Her kunne restauratør Kim Thygesen berette om, hvordan de enkelte retter er blevet til, så de både er velsmagende og historisk korrekte. Foto: Det Grønne Museum

De er gode til at fortælle historier på Det Grønne Museum i Auning, og de har det med at gøre det til et sted, som alle kan forstå. Maven. 

Sådan er det også, når museet nu tilbyder at rejse igennem 15.000 års danmarkshistorie på en enkelt tallerken. 

I samarbejde med restaurant Den Gamle Stald har madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum udviklet og sammensat en servering med seks små retter, der fører spiseren fra oldtidens Danmark over middelalderen og ind i besættelsestiden. 

De seks retter er således sammensat af ingredienser, som havde stor betydning i de pågældende tidsperioder, og som har været med til at forme den danske madkultur. 

Dermed er det blevet et temmelig enestående koncept. Bettina Buhl tøver ikke med at kalde det for endnu et stykke danmarkshistorie. Hvis ikke endda lidt mere. 

»Jeg vil næsten lægge hovedet på blokken og sige, at det her er en verdenspremiere. Jeg tror ikke, der findes andre steder, hvor man på den måde kan spise sig igennem historien. Det vi gerne vil er at fortælle din og min historie gennem maden, så ligegyldigt hvorfra i landet du kommer, så skal du kunne kende dig selv i den her historie,« fortæller Bettina Buhl.

Madhistoriker Bettina Buhl fra Det Grønne Museum har udviklet konceptet, som er gjort spiseligt igennem tæt samarbejde med Kim Thygesen og resten af personalet i Den Gamle Stald. Foto: Det Grønne Museum.

Selv om det er den danske madhistorie, så behøver fortællingen ikke at stoppe ved landets grænser, uddyber madhistorikeren.

»Med denne spiseoplevelse har både vores danske og udenlandske gæster en mulighed for at få en helt utraditionel og anderledes madoplevelse præsenteret og flot anrettet. For her lærer man ikke kun om madens historie, men man har faktisk mulighed for at dykke ned i den, sanse den og ikke mindst spise den,« konstaterer Bettina Buhl. 

På dækkeservietten fortælles retternes historiske ophav punkt for punkt - også på engelsk for de udenlandske gæster - og ret for ret spiser man sig således igennem danmarkshistorien. 

Historien gøres spiselig

Norddjurs Kommune har været en aktiv finansiel medspiller i udviklingen af det madformidlingsprojekt. Så det manglede da også bare, at borgmester Kasper Bjerregaard fik lov at agere mundskænk på den allerførste servering af de seks små retter.

Dem fik han serveret i Den Gamle Stalds rustikke rammer i selskab med blandt andre restauratør Kim Thygesen, som har arbejdet tæt sammen med Bettina Buhl for ikke alene at ramme madhistorien korrekt, men også gøre den spiselig til nutidens gæster. 

»Jeg vil jo ikke sige, at Bettina er diktatorisk,« indleder Kim Thygesen grinende. 

»Men hun kommer ned til os og siger, hvordan det skal være, så det er historisk korrekt. Så er det så op til os at finde ud af, hvordan vi gør det spiseligt, fordi alt det man spiste dengang i for eksempel oldtiden, er ikke nødvendigvis sådan helt så spiseligt i dag. Det er jo en fed proces som kok at få lov at være med i. Det er der, hvor vi får nogle udfordringer, så maden både er lækker og ser appetitlig ud, men det er megasjovt,« konstaterer Kim Thygesen.

Karen Blixens sommer

Borgmester i Norddjurs, Kasper Bjerregaard (V), kunne derfor bruge formiddagen på at spise sig igennem danmarkshistorien repræsenteret ved blandt andet vildtpølse med syltede hasselnødder, som både trækker tråde til jægerstenalderen og den lokale natur i Norddjurs, hvor vildtet stadig er en vigtig bestanddel. 

Her var marinerede sild med ærtepuré, som fortæller historien om middelalderens strikse katolske fasteregler. Og der var det rationerede køkken under besættelsen fortalt igennem hanekylling med peberrod og æblesmør, fordi hanekyllinger i krigsårene ikke kunne bruges til meget andet end at ende i kogegryden. 

Danmarkshistorien består af seks retter serveret punkt for punkt til tidsperioden. Det betyder blandt andet, at når man går kronologisk til værks, så indtages fisken ikke som den første ret. Serveringen fortæller desuden historien om lokale samarbejder, idet tallerkenen er fremstillet af keramikvirksomheden Tybo, som blandt andet har produktion i Fausing. Desuden er vildtpølsen og leverpostejen lavet i samarbejde med Slagter Drachmann i Auning. Foto: Simon Carlson

Serveringen rundes af med noget af det mest danske, man nok kan forestille sig i dessertform. Rødgrød med fløde. Retten har tilmed en tung arv i Norddjurs, som er bundet op på ingen ringere end Karen Blixen. 

Hun tilbragte som barn nogle somre på godset Katholm, og herfra er det lykkedes for Bettina Buhl at rekvirere de gamle køkkenlister. 

»Her kan vi simpelthen følge, hvad de har spist, og på det tidspunkt, hvor Karen Blixen besøgte Katholm, der har man spist rødgrød med fløde hele sommeren. Det er en jo en lille gimmick, men fortæller også en fin historie om Norddjurs,« siger Bettina Buhl. 

Vingesuset smager godt

Netop de fortællinger har en enorm betydning for Norddjurs Kommune, og det er blandt andet den formidling, som kommunen har set en værdi i at være med til at få realiseret, fortalte Kasper Bjerregaard imellem indtagelsen af de serverede tidsperioder. 

»Vi er jo en fødevarekommune, og der bliver produceret noget høj kvalitet rundt omkring. Det kunne vi måske godt gøre lidt mere ud af at fortælle. Derfor er det også så specielt, at vi har et center her med Det Grønne Museum og Gammel Estrup, som spiller rigtig godt sammen med restauranten og de historier, man vil fortælle. Og så er det jo kulminationen på det hele, når man får lov til at spise det,« konstaterede Kasper Bjerregaard. 

Borgmesteren har selv en stor personlig interesse i mad, og dagens gastronomiske historielektion endte også med en stor tommelfinger op. Historien kunne smages. 

»Det synes jeg sagtens, man kan. Der er nok ingen tvivl om, at den pølse, vi fik, den har nok været lidt mere rustik i jægerstenalderen, og her en den fint forarbejdet her, så den er genkendelig, fordi vi spiser det i hverdagen i hverdagen. Og når man går fra pølse over i sild og så til flæsk og så videre, så synes jeg sagtens, at man kan mærke historiens vingesus.« 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.