Lotte Friis er årets sportsnavn

Af
Af Mads Hussing

Allerøds svømmepige Lotte Friis blev lørdag aften kåret til årets sportsnavn i Danmark. Det skete ved DRs store TV-show "Sport 2009", hvor hun i konkurrence med bordtennisspilleren Michael Maze og tennisspilleren Caroline Wozniacki vandt den prestigefyldte pris. Uddeleren var JyllandsPosten, og med prisen fulgte 50.000 kroner.

Kåringen, der fandt sted lørdag aften ved gallashowet Sport 2009 i Messecenter Herning, falder på baggrund af Lotte Fris’ verdensmesterskab på 800 meter fri langbane, hendes VM-sølvmedalje i 1500 meter fri langbane samt hendes guld- og sølvmedalje ved EM på kortbane. Derudover har Lotte Friis hjemført fem World Cup-sejre i 2009 og tilmed sat verdensrekord i 1500 meter fri, lyder det i en meddelelse fra DIF.

"Det forgangne år har ganske enkelt været forrygende for dansk eliteidræt, og aldrig har Danmark vundet så mange VM- og EM-medaljer i såvel store som mindre sportsgrene. Lotte Friis er dog ikke til at komme uden om. Hun er den første danske svømmer, der vinder et verdensmesterskab på en OL-distance og det tilmed i en disciplin, hvor den internationale konkurrence er meget hård," siger DIF’s formand, Niels Nygaard om baggrunden for prisen til Lotte Friis.

"Jeg kan helt tilslutte mig Niels Nygaards ord om et forrygende dansk sportsår - i hvert fald det bedste i en længere årrække. Det er imponerende, at vi har fået en europamester i bordtennis, der vandt 16 kampe i træk ved mesterskabet, og den første finaledeltagelse i en Grand Slam-turnering i tennis på kvindesiden og så alligevel med sindsro kan sige, at Lotte Friis fuldt fortjener æren som Årets Sportsnavn," siger Jyllands-Postens Christian Thye-Petersen.

Årets sportsnavn i de seneste ti år:
1998: Thomas Poulsen, Eskild Ebbesen, Victor Feddersen og Thomas Ebert (roning)
1999: Camilla Martin (badminton)
2000: Kvindelandsholdet i håndbold
2001: Thomas Bjørn (golf)
2002: Tom Kristensen (motorsport)
2003: Nicki Pedersen (speedway)
2004: Eskild Ebbesen, Thomas Ebert, Thor Kristensen og Stephan Mølvig (roning)
2005: Tom Kristensen (motorsport)
2006: Mikkel Kessler (boksning)
2007: Mads Reinholdt Rasmussen og Rasmus Quist (roning)
2008: Herrelandsholdet i håndbold

Lotte Friis var også nomineret til B.T.s Guld, men her løb Caroline Wozniacki med æren.

Publiceret 09 January 2010 20:52