At kunne cykle indendøre er et must for Morten Bruhn Højsgaard.

At kunne cykle indendøre er et must for Morten Bruhn Højsgaard.

Vil til VM i halv ironman:

Træning er en luksus, som alt for få tager sig

Han har netop blevet udvalgt til at være ambassadør for cykel-brand-distributøren EnergySport, men hvad er det egentlig, som driver 30-årige Morten Bruhn Højsgaard fra Tilst i kampen for at nå VM i en halv ironman?

Af
Christina Johansen

Christina S. Johansen

Ti timers træning om ugen - ofte flere gange om dagen - vil for de fleste virke en smule uoverskueligt. Bare ikke for Morten Bruhn Højsgaard fra Tilst. Som tidligere elitesportsudøver ligger hård træning ikke fjernt for ham. Til gengæld skal der planlægges - meget - når et fuldtidsjob og en nybagt familie, også skal passes. Mortens drøm er at kvalificere sig til VM i en halv ironman om højest fem år, så de mange træningstimer er en nødvendighed.
"Det handler blot om kreativitet. Man lærer at stå tidligt op eller for eksempel at cykle til familiesammenkomsten på Djursland i stedet for at køre. Alt for mange mennesker har alt for mange undskyldninger for ikke at kunne træne," fortæller Morten Bruhn Højsgaard, som dog tilføjer:
"Selvfølgelig kræver det også en enorm fleksibilitet både fra mit arbejde, min kone og fra mig selv - ellers kunne det ikke lade sig gøre,"
Men med kreativiteten og fleksibiliteten får Morten det altså til at fungere - og han nyder sin hårde træning.
"Jeg tror, at mange nok ville få stress af at se mit skema for ugen. Det er da også et tæt program, men i et så presset program, hvor man hele tiden er på, giver det samtidig en ekstrem frihed bare at kunne træne - her lader jeg batterierne op. Træning er en luksus, som alt for få tager sig," siger Morten Bruhn Højsgaard.

Fra fem kilometer til halv ironman

For lidt mere end et år siden kunne Morten Bruhn Højsgaard kun lige akkurat løbe fem kilometer. Men det har hård træning altså lavet om på. I dag er fem kilometer blot opvarmningen for den 30-årige ægtemand og far til en pige på halvandet år.
Allerede blot et halvt år efter, træningen var gået i gang, gennemførte Morten sit første halve ironman i Aarhus helt med egen hjælp gennem træningsprogrammer og informationer, han fandt på internettet.
"Det hele var ligesom blevet lidt for hyggeligt - det kunne jeg jo se, da jeg hoppede på vægten. Der var simpelthen gået for meget familie og hygge i den, så nu skulle der ske noget," fortæller Morten Bruhn Højsgaard om årsagen til trænings-projektet.
"Og da jeg altid sætter ekstremt ambitiøse mål i alt, hvad jeg gør, så meldte jeg ud, at VM i en halv ironman var målet. Ved at melde det ud har jeg samtidig forpligtet mig, og det lægger pres på. Samtidig er jeg udpræget konkurrencemenneske - hvad enten det handler om hastighed i bleskift eller i sport," smiler Morten Bruhn Højsgaard.

Forbedringer driver værket

Konkurrencegenet og evnen til hele tiden at blive bedre er i høj grad det, som driver værket for Morten Bruhn Højsgaard.
"Det er meget selvtilfredsstillende at flytte sig hele tiden. Jeg er eksempelvis blevet 20 kg lettere siden opstarten, og jeg bliver ved at forbedre mig tidsmæssigt," fortæller Morten Bruhn Højsgaard, som ikke rigtigt synes, at der er nogle ting, som han må undvære på grund af sin træning.
"Altså, jeg drikker mig ikke i hegnet længere. Og så har vi skåret den store tv-pakke fra - for der er ligesom ikke rigtigt tid til at se tv længere," griner han og fortsætter:
"Men ellers synes jeg faktisk, at det er meget sjældent, at jeg siger nej til ting."
Tværtimod får Morten meget mere igen, end det han må ofre.
"Eksempelvis får jeg meget mere energi til at være far, fordi jeg har den her alene-luksustid."

null

Publiceret 18 March 2013 16:00