Betina Karlsen kan smile til fotografen på dette tidspunkt af Rangers Ultra i Kenya, mens to udkommanderede soldater i baggrunden følger hende tæt

Betina Karlsen kan smile til fotografen på dette tidspunkt af Rangers Ultra i Kenya, mens to udkommanderede soldater i baggrunden følger hende tæt

Betina løb 230 km. blandt vilde dyr og krybskytter: "Jeg havde mine kriser, selvfølgelig havde jeg det"

42-årige Betina Karlsen, Ryomgård, forcerede 230 kilometer i et vildt kuperet terræn på fem dage med næsehorn, giraffer og elefanter som nærmeste tilskuere

Af
Lars Norman Thomsen

RYOMGÅRD Sidste år ved denne tid var 42-årige Betina Karlsen netop kommet hjem efter at have fuldført et ultraløb på 120 km fordelt over tre dage i ørkenen på vulkanøen Fuenteventura.

Fuerteventura ligger mellem Afrikas vestkyst og Gran Canaria i Atlanterhavet. Øen bliver også kaldt for De kanariske øers store sandkasse, så er perspektiverne for at løbe 120 kilomer såkaldt ultraløb på øen ligesom sat i perspektiv.

Da Adresseavisen Syddjurs mødte den seje kvinde dengang, var hun udmattet og brugt og hæmmet af et par fysiske skader som følge af strabadserne. Hun lignede mest af alt en kvinde, der havde brug for lang tids restitution og tid til opfyldning af kroppens depoter.

Men den seje kvinde erklærede uden at kny, at hendes næste mål hed Rangers Ultra i Kenya i september 2019.

Et 230 km løb opdelt i 5 etaper, der krydser fem dyrelivsbeskyttelser, som hver har sit eget karakteristiske terræn fra frodige græsarealer til skov; legepladsen i Øst-Afrikas ikoniske dyreliv. Et ultraløb i et bjergrigt og uvejsomt terræn med højdeforskelle på op til 4.500 meter.

Betina Karlsen med et veltilfreds 'Jeg gjorde det sgu' udtryk i ansigtet efter, at strabadserne var overstået

Betina Karlsen med et veltilfreds 'Jeg gjorde det sgu' udtryk i ansigtet efter, at strabadserne var overstået

Rangers Ultra samler penge ind til de mennesker, der udgør flere truede dyrearters, især næsehorn, sidste forsvar.

Hun gjorde det

Nu sidder Betina Karlsen så i de samme omgivelser i parcelhuset i Ryomgård som for et år siden, og denne gang i en frisk og langt mere frejdig udgave end for et år siden.

"Jeg har det fantastisk, selv om jeg naturligvis fortsat er præget af oplevelserne fysisk og mentalt," siger hun.

Hendes træningsforberedelser til løbet var ellers ikke optimale, fordi hun fik en knæskade ved et 60 kilometer løb i Tisvilde i april 2019.

"Det satte mig noget tilbage, og i en periode kunne jeg kun cykle, men intensive behandlinger hos en fysioterapeut gjorde, at jeg langsomt kunne begynde de helt nødvendige træningsforberedelser igen," fortæller Betina Karlsen, der også denne gang har haft Kristina Schou Madsen, kvinden bag kristinaextremerunning.com, til at tilrettelægge sin træning.

Den er foregået både i Ryomgård & omegn, især ved Vallum Sø, og i Mols Bjerge.

"Folk har da kigget lidt, når jeg kom løbende med fuld oppakning i høj sol. Enkelte har sikkert tænkt, at jeg havde en skrue løs, men mange har også givet mig masser af positiv respons, fordi de godt vidste, hvorfor jeg løb rundt i bagende sol," griner hun.

Elefanter og næsehorn

70 løbere fra alle egne af verden fik plads i løbet, der bestemt ikke er ufarlig. Til hver løber var der således udkommanderet fire skarpt bevæbnede soldater, ligesom deltagerne blev nøje overvåget fra luften af helikoptere.

I disse omgivelser udkæmpes en krig. En krig mellem væbnede og organiserede krybskyttekarteller og Rangers.

De sidste udgør den tynde mur, der adskiller Afrikas sidste resterende elefanter og næsehorn fra en multibillion dollar handel med vilde dyr. Elfenben og næsehorn har nået en sådan værdi, at det har skabt en race med krybskytter, der er bevæbnet til tænderne og villige til at risikere deres liv for deres handel.

"Det siger næsten sig selv, at vi løbere ikke var populære hos de krybskytter, der vil dyrene til livs, fordi Rangers Ultra netop er arrangeret med det formål at samle penge til de Rangers, de mænd, som har kastet sig ind i kampen for at bevare det rige dyreliv i området," siger Betina Karlsen, der kom tæt på både en hidsig han-elefant og et næsehorn.

"Jeg var for træt til at være decideret bange. På forhånd vidste jeg, at et næsehorn er svagtseende. Derfor handlede det ikke om at flygte i panik, men stå helt stille til jeg var på afstand af dyret."

Elefanter, næsehorn, impala, zebra, giraf og giftslanger som cobra og mamba. Du skal ikke være sart i det terræn, hvor løberne bevæger sig fremad med fuld opbakning og nok har hjælp tæt på. Hvor landskabet består af uendelige sletter, små stier gennem kratjord og vandhuller, inden du indsnævrer til intet, hvor den møder horisonten.

Op- og nedture

Undervejs havde Betina Karlsen og de øvrige deltagere deres kriser i den 38-40 grader bagende sol.

"Jeg havde mine kriser, selvfølgelig havde jeg det, men jeg var aldrig derude, hvor jeg tænkte på at opgive."

Hun kom flot i mål som nummer 45 blandt de 70 startende. Hun brugte cirka 43 timer til at forcere de 230 kilometer. Vinderen brugte til sammenligning 25 timer.

"Jeg var vildt glad, da jeg kom over målstregen, for indrømmet hver eneste kilometer på sidstedagen var en prøvelse."

Betina Karlsen var uhyre velforberedt til opgaven, og det mener hun var en væsentlig årsag til, at hun kom relativt smertefrit igennem.

"Jeg havde det nødvendige udstyr på mig, nøje afmålt føde og vand og oppakning. De ting spillede optimalt."

En tissetur i natten

Hver nat tilbragte deltagerne i telte i baselejre under massiv himmel fuld af stjerner, men med de vilde dyr tæt på.

Det erfarede Betina Karlsen.

"En nat skulle jeg sådan tisse, og der var gravet huller til formålet i afstand af teltene, men jeg havde fået at vide, at der både var løver og hyæner i farvandet, så jeg valgte at tisse lige uden for teltet. Det gik stærkt, kan jeg fortælle dig."

Et eventyr

Ultraløberen fra Ryomgård er vild med eventyr, og Rangers Ultra i Kenya var mest af alt et eventyr for hende.

"Jeg er først og fremmest vild med formålet med løbet, at vi skal hjælpe til med at beskytte de vilde dyr fra udrydning af de krybskytter, der tjener kassen," siger Betina Karlsen.

"For mig var det et eventyr at være med. Jeg er vildt fascineret af de intryk, som man får undervejs trods det, at man er ved at sejne af træthed. Derude skal du klare dig selv, for der er ikke andre til at hjælpe dig igennem."

"Jeg er klar på nye eventyr," forsikrer hun.

Det næste ultraløb, hun har skrevet ind i kalenderen, er Jungle Ultra i Peru i 2021 i Manu National Park dybt inde i Amazonas regnskov - en uberørt vidde, der løber fra Andesbjergene til floden Madre de Dios.

Publiceret 15 October 2019 19:00