"Det var et ordentligt hak i tuden"

Morten Mølkjær formåede aldrig at videreføre sin succes i Aarhus Fremad til Kolding IF, og efter godt et år i 1. divisionsklubben er det allerede slut

Artiklens øverste billede
"Selvfølgelig bliver man ramt på ens faglige stolthed. Det kan ikke undgås. Men det motiverer også en til at modbevise sine kritikere i fremtiden," siger den 35-årige Morten Mølkjær, der i slutningen af februar blev fyret som cheftræner i 1. divisionsklubben Kolding IF. Her i rollen som Aarhus Fremad-træner, hvor han var i flere sæsoner.

Fodbold Morten Mølkjær kender til de kontante mekanismer i branchen. Han ved godt, hvem pilen peger på, når de ønskede resultater udebliver og éns mandskab på alarmerende vis rasler længere og længere ned i tabellen.

Morten Mølkjær var på forhånd indstillet på, at det ville blive en vanskelig sæson – i en historisk stærk 1. division, hvor flere og flere klubber efterhånden opererer med langt større budgetter, end det er tilfældet i Kolding IF. Det er eksempelvis svært at spille med musklerne i et transfervindue, når man er oppe imod størrelser som Esbjerg fB, Viborg FF og Silkeborg IF og i øvrigt selv kun kan lokke med et sparsomt deltidssetup. Et solidt netværk er én ting. Men cool cash er noget helt andet. Selv i landets næstbedste række er dét den barske virkelighed.

At blive fyret med øjeblikkelig virkning efter kun godt et år i rollen som cheftræner i Kolding IF er selvfølgelig hårdt – og bestemt heller ikke sådan, Morten Mølkjær selv havde forestillet sig det skulle gå.

I december 2019 blev han præsenteret i Kolding som ét af de mest lovende trænertalenter herhjemme. Et scoop.

Morten Mølkjær på Riisvangen Stadion i det nordlige Aarhus.

Morten Mølkjær, der på det tidspunkt nød stor succes i Aarhus Fremad, blev endda købt fri af sin kontrakt med den aarhusianske 2. divisionsklub, fordi koldingenserne var overbevist om, at lige netop hans kvaliteter var det eneste rigtige for Kolding IF i forsøget på at etablere sig i 1. division.

Men godt et års tid senere var det slut. Et skuffende efterår blev fulgt op med tre nederlag i træk i 2021 og en bitter bundplacering. Og efter nederlaget til bundproppen Skive IK var Morten Mølkjær en færdig mand.

Hvor skørt det end lyder, så synes jeg trods alt, at jeg i dag står stærkere både som leder og menneske – hvis fyringen skal sættes lidt i perspektiv.

Morten Mølkjær, tidligere cheftræner i Kolding IF

Hår på brystet

Nogle uger efter sin første fyreseddel som træner er 35-årige Morten Mølkjær 'ovenpå igen' – også selv om den faglige stolthed led et kortvarigt knæk.

"Det var uden tvivl et personligt nederlag. Et ordentligt hak i tuden. Men agter man at gøre karriere i den her branche, så ved man også godt, at det nærmest kun er et spørgsmål om tid, før man selv en skønne dag får stukket en fyreseddel i hånden. Sådan er gamet … selv om jeg da selv havde håbet på, at min tid i Kolding snarere var endt som et springbræt til næste niveau," siger Morten Mølkjær og tilføjer:

"Men hvor skørt det end lyder, så synes jeg trods alt, at jeg i dag står stærkere både som leder og menneske – hvis fyringen skal sættes lidt i perspektiv. Det giver én hår på brystet at skulle komme videre fra sådan en oplevelse. Og samtidig har jeg fået et bedre indblik i, hvilke processer jeg som cheftræner skal lære at kontrollere bedre i en større organisation: Hvornår jeg for alvor skal slå i bordet og stå fast på mine egne idéer."

Ting tager tid

En lille klub som Aarhus Fremad drevet på frivillighed bragte Morten Mølkjær til tops i 2. division. Med sammenholdet som Fremad-mandskabets største force. Og selv om det ifølge den aarhusianske træner måske i virkeligheden også aktuelt er noget af det samme, der nu skal sikre Kolding IF’s overlevelse i landets næstbedste række, så har han også måttet sande, at der i 1. division er tale om meget mere 'strictly business', hvor flere og flere klubber kører med et professionelt setup, der ville være Superligaen værdigt.

Om den koldingensiske selvopfattelse og de dertilhørende ambitioner så er ajour med realiteterne, er en anden snak. Men at skulle etablere sig i 1. division med et deltidssetup kan ikke klares med et quickfix. Det tager tid. Men den tid fik Mølkjær ikke.

Mange muligheder

Han er stålsat på at revanchere sig. Fast besluttet på at bevise, at den taktiske snilde ikke fejler noget trods exittet i Kolding. Spørgsmålet er bare, hvad næste skridt skal være?

"Jeg kunne godt se mig selv i en rolle i AGF (tidligere ungdomstræner i AGF, red.). Omvendt kunne jeg også sagtens se mig selv i rollen som assistenttræner i Superligaen. Det ville være en spændende måde at fortsætte min udvikling på: Lære, hvordan man agerer i en stor organisation, både taktisk og ledelsesmæssigt. Men det kunne også være som cheftræner i enten 1. division eller 2. division – eller måske endda i Sverige eller Norge? Selv om jobbene ikke ligefrem hænger på træerne i den her verden, så håber jeg da på, at det rigtige match nok skal opstå," slutter Morten Mølkjær.

Læs også

Andre læser

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.