50 år med fløjten: Tak til en hædersmand

En af lokalfodboldens mange opmænd, Gunnar Bjerglund, blev fortjent hyldet på Djurslands Fodbolddommerklubs nyligt afholdte generalforsamling

Artiklens øverste billede
Der var diplom og nål til Gunnar Bjerglund på Djurslands Fodbolddommerklubs generalforsamling forleden

De lokale fodbolddommere gør traditionelt ikke meget stads af sig selv. Det er heller dem, som politikerne har øje for, når de ved festlige lejligheder berømmer det lokale foreningsliv, fordi det står på deres to do liste op til et kommunalvalg.

Havde dommerne i stedet været windsurfere eller terrængående i naturen, havde det været en anden sag, så var dommerne blevet inviteret på rådhuspandekager.

Men nuvel så iler Lokalavisen med at fortælle, at Djurslands Fodbolddommerklub på sin nyligt afholdte generalforsamling kunne hylde en ægte hædersmand, nemlig Gunnar Bjerglund, Lystrup, for 50 års aktivt virke for Dommerklubben og lokalfodbolden på Djursland.

Gunnar Bjerglund tog sit dommerkort 22. februar 1971 og har siden da været involveret i cirka 2.800 kampe. Med i dette tal er også de kampe, hvor han har været udvikler, fortæller Poul Johan Christensen, formand for Djursland Fodbolddommerklub og selv en yderst skattet dommer på de lokale fodboldbaner.

Gunnar Bjerglund blev udnævnt til Æresmedlem Djursland Fodbolddommerklub den 11. november 2017.

Gunnar Bjerglund fyldte 69 den 13. april, men er slet ikke færdig med at dømme fodboldkampe.

»De næste 14 dage skal jeg dømme 12 kampe, og det er alt lige fra 7-mandskampe over 11-mandskampe til old boys,« fortæller Gunnar Bjerglund.

»Jeg nyder det fortsat, og når det kun er 12 kampe på 14 dage, så skyldes det udelukkende, at de to resterende dage er optaget af møder,« lyder det smilende.

I den forgangne weekend var han ude at dømme to gange.

»Jeg løb 7,2 kilometer i den første kamp og 6,2 kilometer i den næste, så en understregning af, at vi fodbolddommere får masser af motion og heller ikke dømmer kampene uden at komme ud af midtercirklen, som vi af og til bliver beskyldt for.«

Mange lederopgaver

På ledelsesplan har Gunnar Bjerglund også gennem årene løst en lang række opgaver. Bare se denne række:

  • Formand Djursland Fodbolddommerklub i 8 år (2003 – 2010, begge år inkl.)
  • En årrække kasserer i det nu hedengangne JFU – den Jyske hovedorganisation for de Jyske fodbolddommere. JFU blev nedlagt i 2015 – og der er nu en samlet landsorganisation for de Danske Fodbolddommer (DFU)
  • Gunnar Bjerglund har i mange år fungeret som både vejleder for de nye dommere, når disse har skullet starte op på deres dommergerning. Endvidere er han en respekteret udvikler, hvor opgaven går ud på at hjælpe dommerne på vej op i rækkerne
  • De senere år er har Gunnar Bjerglund endvidere været formand for PRÆ-udvalget i DBU Jyllands dommerområde 3, hvor opgaven er finde og indstille talenter til DBU dommer talentstreng

»Der er tale om et menneske, der troligt i mange år er mødt op med dommertasken i hånden og har været klar til fløjte en kamp i gang. Og nok så vigtigt, han gør det endnu i en alder af 69 år,« lyder det rosende fra Poul Johan Christensen.

Jeg savner at komme til Trustrup og dømme Østdjurs og til Vivild og hilse på Kurt Enevoldsen og nyde en kold øl efter kampen med nogle af de mennesker, som jeg dømte, da de var unge, men som nu er kommet op i alderen

Gunnar Bjerglund

Økonomimand

Jobmæssigt begyndte Gunnar Bjerglund som elev i den daværende Århus Landbosparekasse 1. august 1969 og har gennem årene arbejdet i flere af Nordeas filialer i Århus-området.

Han har således bl.a. været filialchef i Lystrup og trainee-medarbejder i en periode i Horsens. Derefter kom han til filialen på Frederiksbjerg, hvor han var rådgiver i 18 år, og efter tre år i Hjortshøj sluttede han af på arbejdsmarkedet som teamleder i realkreditgruppen, før han valgte at gå på efterløn som 60 årig.

»Det gav mig mulighed for at være referent til lokale kampe i Ekstra Bladets Fodboldskoleturnering, og det var jeg i 4-5 år. En spændende opgave, hvor jeg både skrev kampreferater og tog fotos. Efter dette forstår jeg godt, hvorfor stressfaktoren er høj i journalistfaget,« lyder det grinende.

Gunnar Bjerglund nåede i de unge år at dømme i de mandlige fodboldspilleres Serie 1 og var på nippet til at rykke op i Jyllandsserien, men af familiemæssige årsager valgte han at stoppe her grundet det store tidsforbrug.

»Generelt har jeg været vildt glad for at dømme, og det er kun få negative oplevelser, jeg har haft undervejs. Nu dømmer jeg primært kampe i Aarhus området, fordi de, der har ansvaret for at påsætte dommerne til de forskellige kampe, kigger på, hvor vi bor. Det er fint nok, men det betyder så også, at jeg desværre kommer for lidt til Djursland. Jeg savner at komme til Trustrup og dømme Østdjurs og til Vivild og hilse på Kurt Enevoldsen og nyde en kold øl efter kampen med nogle af de mennesker, som jeg dømte, da de var unge, men som nu er kommet op i alderen.«

Dygtig håndboldspiller

I de unge år var Gunnar Bjerglund en særdeles dygtig håndboldspiller. Han var således en ud af et kuld talentfulde Hornslet drenge, som rykkede op fra serie 1 til kvalifikationsrækken i 1974.

De samme spillere på nær den spillende træner, Svend Møller, sikrede oprykning til 3. division i 1976. Her formåede Hornslet kun at være i en enkelt sæson, men oplevelsen var alligevel stor, forsikrer Gunnar Bjerglund.

En mere runder

Det er ikke kun Gunnar Bjerglund, der har rundet de 50 år i Djurslands Dommerklub. Steen Mikkelsen, Pindstrup, runder faktisk i 2022 også 60 års jubilæet.

Steen Mikkelsen er dog ikke aktiv mere.

Generelt er der fortsat mangel på dommere på Djursland og i flere egne af landet.

»Fodboldklubberne bliver nødt til at tage fat i deres medlemmer og få de gjort forståeligt, at der er brug for flere dommere. Ellers går det ud over klubberne, der så tvinges til at påsætte egne dommere til flere kampe,« siger Gunnar Bjerglund.

»Vi skal passe godt på de dommere, vi har i folden, og hjælpe de nye godt i gang ved at behandle dem ordentligt.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.