Frivillige er idrætsforeningernes drivkraft

Fem foreninger i Skanderborg Kommune arbejder målrettet med at tiltrække flere frivillige.

Artiklens øverste billede

Hvis man spørger en bestyrelse i en idrætsforening, hvad der er den sværeste opgave at løse, så svarer langt de fleste: ’At skaffe frivillige til de mange opgaver i foreningen - specielt til bestyrelsen’.

Af den grund igangsatte Idrætsrådet i Skanderborg Kommune projektet ’Få flere frivillige i jeres forening’ i efteråret 2020 og inviterede alle kommunens idrætsforeninger til at deltage.

Fem foreninger er med

Stjær Boldklub, Herskind Boldklub, Ris-Tebstrup Idrætsforening, Skanderborg Gymnastikforening og Galten FS Håndbold takkede ja til initiativet og fik tilknyttet en foreningskonsulent, der kunne deltage i bestyrelses- eller udvalgsmøder, give sparring og tilbyde værktøjer i processen.

I samarbejde med konsulenten startede foreningerne med at identificere hvilke tiltag, der kunne gøre det nemmere at tiltrække flere frivillige, så de ikke selv skulle løse alle opgaver.

Først og fremmest skal bestyrelserne tydeligt kommunikere til møder, på hjemmeside og på sociale medier, at man som medlem af foreningen har uanede muligheder for at udvikle og løse de mange opgaver, der er i løbet en sæson. Det er samtidig også vigtigt, at bestyrelsen agerer ledelse og får detaljeret beskrevet og koordineret, hvilke opgaver de forventer, at medlemmerne påtager sig som frivillige.

Genstart efter nedlukning

Den lange coronanedlukning har betydet, at hele foreningslivet og dermed også projektet har været på vågeblus gennem vinteren og foråret. Zoom, Teams og andre virtuelle løsninger er flittigt blevet benyttet, men bestyrelsesarbejde er bedst i den virkelige verden.

Nu skal der atter gang i hallerne, og der vil være behov for mange frivillige til at genstarte foreningslivet i de fem deltagende foreninger. Foreningerne hilser muligheden velkommen for igen at kunne sætte sving i motiveringen af frivillige. Det gælder ikke bare i Stjær, Ris-Tebstrup, Herskind, Galten håndbold og Skanderborg Gymnastik, men i de fleste idrætsforeninger i Skanderborg Kommune, at foreningslivet igen skal løbes i gang.

»Vi er klar til at udvide projektet med nye deltagere. Der er altid plads til flere idrætsforeninger, der ser behovet for at gøre en målrettet indsats for deres forening,« udtaler Karsten Aagaard, formand for Skanderborg Idrætsråd og med i styregruppen for projektet. I styregruppen sidder desuden Lisbet Bjerregaard fra Idrætsrådet, Peter Jeppesen fra Folkeoplysningsudvalget samt Poul Kirk Andersen og Hans Lund som begge er tidligere medlemmer af Idrætsrådet og med stor interesse for frivillighedsarbejdet.

Flemming Mølgaard, DGI er projektets foreningskonsulent.
gs

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.